panelarrow

Sweden Truck Meet

För lastbilsentusiaster

Därför är vinterdäck farliga på sommaren

Det många kanske inte vet är att det faktiskt är farligt att köra med vinterdäck på sommarvägar. Den som vill köra säkert byter till sommardäck när sista datumet för byte infaller, detta om väglaget tillåter. Bäst är det också att köpa både sommardäck och vinterdäck på samma, pålitliga ställe.

däck sommar fälgDet kan vara bra att hitta bra erbjudanden om däck och reservdelar på ett och samma ställe. På https://www.dack365.se/ hittar du dina däck för både vinter och sommar samt fälgar som går att söka via registreringsnummer och bilmodell.

Instabilt med vinterdäck på sommaren

Det är inte olagligt att köra med vinterdäck på sommaren, om de är odubbade, men det är som nämnt farligt att göra det. Särskilt om vägarna är isfria. Enligt en artikel i MestMotor går det att läsa om hur både bromssträckan blir längre och väggreppet sämre när vinterdäck är på under sommarhalvåret, detta särskilt på våta vägbanor. Vinterdäck på sommarvägar är dessutom betydligt mer instabila vid undanmanövrar än vad sommardäck är. Det krävs bara att bilen kör i en hastighet av 70 kilometer i timmen för att inte klara en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att för en okontrollerad sladd.

Definitionen av vilket väglag som gäller avgör polisen, men det är inte särskilt svårt att själv bedöma:

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig – Transportstyrelsen

Att byta däck är bra både för plånboken och för miljön. Byter man bort dubbdäcken för sent kan man faktiskt få böta närmare 1 000 kronor om man blir påkommen. Dessutom släpps det ut farliga partiklar från däcken när de slits mot vägbanan. Läs mer om detta i Aftonbladet.