panelarrow

Sweden Truck Meet

För lastbilsentusiaster

Digital fordonsspårning och körjournal – en säkerhetsfråga

Idag använder sig fler och fler av elektroniska körjournaler. Men vad finns det för anledningar till att ägna sig åt digital fordonsspårning? Och vilken information ska en körjournal innehålla – hur ser Skatteverkets regler ut? Vi tittar närmare på vad som gäller.

De flesta som kör lastbil har det som yrke. Även om det självklart finns entusiaster, är dessa en försvinnande liten minoritet. Lastbilen är således – i väldigt stort utsträckning – ett arbetsfordon. Av detta skäl är det viktigt att ha koll på vad som gäller när det kommer till körjournaler. Det kan också finnas en vits med att underlätta arbetet med körjournalen med hjälp av digital fordonsspårning.

Anledningarna att föra körjournal är flera. Det hjälper din chef att få översikt på arbetet inom företaget. Det gör det möjligt att beräkna rutter på ett effektivt och ekologiskt sätt – vilket dessutom innebär lägre bränslekostnader. Men framförallt är det en säkerhet för den anställde. Detta eftersom du som anställd, med tjänstebilförmån, är skyldig att kunna redovisa på vilket sätt fordonet har använts. Om du inte kan det riskerar du att åka på en rejäl skattesmäll. Dessutom innebär det en ökad trygghet att dina resor kan spåras, om en olycka skulle inträffa.

Särskilt intressant med körjournal är det för lastbilschaufförer, såväl som andra som kör mer än 3000 mil i tjänsten, eftersom förmånsvärdet kan sättas ned till 75 procent. Men för att detta ska vara möjligt måste man kunna redovisa vissa saker – vilket för oss till nästa punkt.

Vad ska redovisas i en körjournal?

  • I en körjournal ska följande information finnas med:
  • Mätarställning vid årets början och slut
  • Bilens registreringsnummer
  • Datum och mätarställning vid varje resas början och slut
  • Start- och slutadress
  • I vilket ärende som resan görs
  • Anteckningar om tankning

Om du vill läsa mer om vad Skatteverket har för regler gällande körjournaler, och se exempel på hur arbetet med en analog körjournal kan läggas upp, kan du göra det på deras hemsida. Men för säkerhets skull rekommenderar vi att du investerar i digital fordonsspårning. Det är det enda rimliga för någon som reser så mycket i sitt yrke, för att slippa onödiga missförstånd och merarbete.