panelarrow

Sweden Truck Meet

För lastbilsentusiaster

Lastbilsmässor

Det finns ett flertal arrangemang för lastbilsintresserade runt om i Sverige, och det är svårt att hinna med att åka på alla. Det finns dock två arrangemang som sticker ut lite extra, och det är den årliga lastbilsmässan, samt Skåne Trucks Show. Båda hålls i slutet av sommaren.

Lastbilsmässan Elmia

Den största högtiden för lastbilsintresserade i Sverige är Lastbilsmässan. Årets upplaga hölls på Elmia i Jönköping 20 till 23 augusti, och lockade 36 013 besökare. Fokus på mässan ligger på nya modeller, men det fanns även ett flertal veteranlastbilar att beskåda. Närmare bestämt var de äldre lastbilarna 43 stycken till antalet, och tillverkade mellan 1930 och 1970.

Ett av skälen till att man valt att visa så många äldre fordon, och till att man gett dem en egen avdelning på mässan, är att arrangörerna vill synliggöra åkerinäringens historia. Veteranmontern var den största på mässan, med sina 4500 kvadratmeter. Ingen av de andra utställarna hade heller lika många fordon att visa upp, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att detta rörde sig om en historisk kavalkad.

Antalet besökare var förvisso något lägre i år än året innan, men åkeribranschen visade ändå ett gott självförtroende under de fyra mässdagarna. Sammanlagt var 425 utställare, från 21 länder, på plats.

Skåne Truck Show

Lastbilsmässan i Jönköping är den största i Norden, men den mest kända lastbilsmässan är troligen Skåne Truck Show. Det finns flera skäl till detta. På Skåne Truck Show satsar man mer på sådant som kan tilltala även de som inte arbetar eller har arbetat inom åkerinäringen, som tävlingar i traktorpulling.

Skåne Truck Show har också uppmärksammats i riksmedierna på ett helt annat sätt än Lastbilsmässan, bl.a. av Anders och Måns i avsnittet Människans sämsta vän. Inslaget om Skåne Truck show börjar vid 6.10.

Det skånska arrangemanget har ett bredare fokus, och man visar förutom lastbilar bl.a. upp hjullastare.