panelarrow

Sweden Truck Meet

För lastbilsentusiaster

Motorträffar i Sverige

För den motorintresserade finns det många olika motorträffar i landet. De flesta av dem arrangeras under sommaren, men det finns även evenemang under våren och hösten. En del arrangemang återkommer varje år, medan andra arrangeras mer sällan.

Bug Run

Bug Run är det största VW-arrangemanget i Norden, och arrangeras på Mantorp Park i Östergötland. Festivalen arrangerades för första gången 1983. Det handlar inte bara om att jämföra exteriörer och interiörer, och visa upp sina pietetsfullt renoverade bubblor från olika år. Det finns även möjlighet att testa prestandan. Under de dagar som träffen pågår arrangeras bankörning, manöverprov på bana med koner, effekttest på rullande landsväg och dragracing. Alla dessa evenemang var öppna för alla besökare som var intresserade.

2014 var också 40-årsjubileum för Volkswagen Golf, vilket uppmärksammades med en parad av Golfmodeller från i princip samtliga tillverkningsår. Träffen avslutades med ne utställning där en internationell jury korade de finaste VW-bilarna i Skandinavien, och en sprint-tävling. Därefter var det prisutdelning med tårta.

Power Big Meet

Den första helgen i juli arrangeras världens största träff för bilentusiaster i Västerås. Denna träff är både jul och midsommar för raggare och andra som intresserar sig för amerikanska bilar från 50- och 60-talet. Den första träffen arrangerades redan 1978, och idag lockar man mer än 15 000 fordon om året. Antalet besökare brukar vara ungefär 200 000 under de fyra dagar som Power Big Meet pågår.

För många, inte bara för de som besöker träffen, är höjdpunkten på helgen den cruising som äger rum under fredagen. Då kör de finaste bilarna som deltar på träffen i karavan genom Västerås. Resten av träffen hålls på Johannisbergs flygfält strax söder om staden, så för många är det enda tillfället att se ekipagen.

Fyllingarumsdagarna

Det är inte bara personbilar som lockar entusiaster. I Ringarum i Östergötland finns numera ett museum för Ferguson-traktorer, ofta kallade Grålle-traktorer p.g.a. sin grå färg. Museet drivs av Svenska Fergusonklubben, som hedrar minnet av den första moderna traktorn, en liten och smidig modell som med hjälp av hydraulik kunde styra olika redskap som kopplades till fordonet. Detta innebar en smärre revolution för många jordbrukare.

Förutom att driva museet anordnar föreningen en träff för Grålle-entusiaster var tredje år. Deltagare kommer då från hela Norden.