panelarrow

Sweden Truck Meet

För lastbilsentusiaster

Nytt yrkesbevis kommer krävas

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man måste ta hand om sitt fordon, vad än detta kan tänkas vara för något. Något hjälper är ju exempelvis att ha ett välutrustat garage men också givetvis kunskapen hur man ska ta hand om bil, motorcykel, lastbil eller vad det nu kan vara. I dag skriver vi om hur ett yrkeskompetensbevis kommer behövas, för att få lov att att jobba som chaufför åt ett åkeri.

motorvägI Sveriges Radio rapporteras det om hur det efter september i år kommer krävas att man har yrkeskompetensbevis för att få lov att köra godstransporter med lastbil. Detta kan komma att göra att det faktiskt blir en brist på chaufförer, något som Sveriges Åkeriföretag varnar för.

Det är nämligen så att hittills så har endast var sjätte lastbilschaufför sett till att skaffa just det yrkeskompetensbevis som krävs. Beviset är, vid sidan av det vanliga körkortet, just ett bevis som visar på att man får lov att köra gods mot betalning. Och den som sen i höst inte har YKB-kortet kommer vidare att vänta böter om denna kör ändå, tillsammans med sin arbetsgivare givetvis. Chaufförerna runt om i landet tycker detta är jobbigt och en belastning.

Många tycker det är belastande med nya kravet

Det som är belastande enligt flera chaufförer är att det kan komma att krävas fortbildning för att få beviset. Detta är alltså lagkravet som kan göra att det i framtiden kanske fattas just chaufförer på marknaden. Det kanske blir så att de som inte är direkt yrkesverksamma i nuläget väljer att inte ta YKB-körkortet, och sedan kan de inte sporadiskt eller spontant heller göra insatser för åkeriföretagen under arbetstoppar. För nu kan man inte hoppa in som chaffis för andras godstransporter, eller det blir olagligt från och med 10 september.

Det är inte bara omständligt kanske, det kostar en del också. Myndigheten Transportstyrelsen är de som certifierar de som ska fortbilda landets, har inte fastslagit någon prislapp för utbildningen i sig. Det gör att kostnaden kan variera mellan 8 000 och 15 000 kronor, vilket i sig är ganska förvirrande och konstigt. Det hela beror tydligen på utbildare. Det gör det lika oreglerat som körkortsutbildningen är i Sverige. Men det som är klart är att man får räkna med ett snittpris på runt 10 000 kronor. Åkerierna kanske står för sina anställda, men just de som då och då hoppar in kommer alltså stå för detta själva – något som kommer göra att många faller bort eftersom de helt enkelt avstår.