Förändringens vindar blåser vad gäller det svenska bilägandet. Fler och fler väljer att leasa en ny bil istället för att köpa den. Det finns många fördelar med att göra på det här sättet, men även en del nackdelar.
Vi är många bilälskare ute i landet som tar hand om våra bilar riktigt bra och behandlar dem som om det vore våra barn, som vi skrivit om tidigare. Men tittar man på den övriga befolkningen är det färre och färre som äger en egen bil. Detta beror på att fler väljer att leasa nya bilar. Leasingen är ett slags långtidshyra där det finns vissa villkor. Experter tror att konsumentleasingen är uppe i tjugofem procent av de nya bilarna till privatpersoner om tre, fyra år. Den här trenden har varit populär i övriga världen i några år.
Många fördelar med leasing
Många väljer att leasa bilar istället för att köpa dem för att det blir runt sju, åtta kronor billigare per mil. Dessutom slipper de ta ett banklån för att köpa en ny bil och alla de kostnader som blir av det. När leasingföretagen marknadsför sig lyfter de fram det enkla bilägandet som den främsta fördelen. I konceptet ingår ofta bil, försäkring och service. Efter en kreditprövning så är det bara att skriva under ett kontrakt och hämta den nya bilen. Unga får även bättre villkor på försäkringen eftersom leasingföretaget handlat upp med försäkringsbolagen med hela volymen som underlag för försäkringskostnaden. Läs mer.
Det finns även hakar
Men det finns några hakar med att leasa en bil på det här sättet. Exempelvis så förbinder man sig att betala ett månadsbelopp i tre år. Dessutom förbinder man sig att inte köra mer än ungefär 4 500 mil per år. Kör man mer än så, måste man betala extra. Ett sista villkor är att bilen måste ha ett ”normalt slitage” när man lämnar tillbaka den. Annars gäller inte det garanterade restvärdet. Allt på bilen som anses vara onormalt kostar extra att åtgärda.